PERSONAL: Everybody should know how to save a life!!

Levens redden, niet echt een onderwerp waar je dagelijks over na denkt maar je zou zomaar in een situatie kunnen komen dat jij de enige bent die iemand kan helpen wanneer hij/zij een hartstilstand heeft gehad. Ik denk zelf liever niet aan de mogelijkheid dat ik betrokken ben bij zo’n situatie maar het zou zomaar kunnen gebeuren. Ik zou ook niet weten wat ik zou moeten doen, ja 112 bellen maar verder zou ik niet weten wat ik zou kunnen doen om te helpen. Maar afgelopen maandag heb ik een snel cursus reanimeren en AED gevolgd.

Vanuit de hockeyclub werd deze cursus aangeboden omdat het van groot belang is dat er op een club met bijna 900 leden, genoeg mensen aanwezig zijn die weten wat ze moeten doen bij levensbedreigende situaties en de AED kunnen gebruiken. Een AED is een Automatisch Externe Defibrillator en verhoogd de overlevingskans van het slachtoffer bij een reanimatie met 50% in vergelijking tot een reanimatie zonder AED. Je begrijpt dus het belang van dit onderwerp en het belang van de kennis van dit apparaat..

Ik moest oefenen op een pop, dus pompen en blazen en dit is echt zwaarder dan ik dacht, bijna een soort workout!! Daarna gingen we oefenen met de AED en dit is wennen want in de meeste gevallen werk je samen en is het dus belangrijk dat je goed met elkaar praat en naar elkaar luistert. Het is allemaal helemaal niet zo moeilijk, het enige wat het moeilijk maakt zijn emoties. Die moet je in zo’n situatie kunnen onderdrukken en je focussen op het slachtoffer, makkelijker gezegd dan gedaan als je het mij vraagt!!

Dus wat te doen bij een reanimatie? 

1 – Let op de veiligheid van jezelf en het slachtoffer
2 – Controleer het bewustzijn van het slachtoffer
3 – Vraag hulp
4 – Open de luchtweg
5 – Controleer de ademhaling
6 – Bel 112 en haal de AED (als die aanwezig is)
7 – Geef 30 compressies
8 – Geef 2 beademingen

Als je meer wilt weten, ga dan naar de website van de Nederlandse Reanimatie Raad, hier is onder andere algemene informatie beschikbaar en je kan een powerpoint downloaden met alle informatie die je nodig hebt bij een reanimatie.

Liefs, 
Nuria

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: